Norvégia 2019 december
Egyéb

Norvégia

Tudni kell rólam, hogy borzasztó fázós vagyok, nem nagyon szeretem a hideget… nem is értem, hogy mondtam igent télen egy olyan utazásra, egy olyan országra, ahol szintén hideg van.

Végül mégis Norvégiában kötöttem ki, amit így utólag természetesen egyáltalán nem bánok. 🙂

Ehhez azért kellett egy jó barát, napi többszöri telefonhívás, noszogatás, és egy olcsó repülőjegy/szállás.

Barátokkal töltöttünk egy hosszú hétvégét Osloban, három nap alatt próbáltuk bejárni a várost.

Pénteken kora reggel indult a repülőnk, hajnalban már a reptéren kellett lennünk, d.e 9 körül pedig már a norvég fővárosban voltunk. Ahogyan próbáltuk megtalálni a reptéren a kijárat felé vezető utat, találkoztunk két kedves hölggyel, akik kávéval kínáltak és szeretettel üdvözöltek az országukban.

Ez nagyon – nagyon aranyos volt, meg is lepődtünk!

Az első nap városnézéssel telt el, a városközpontot élmény volt gyalog felfedezni.

Megnéztük az Operaházat, a Katedrálist, a Királyi Palotát, a Parlamentet, a Norvég Nobel Intézetet, ahol a Nobel Béke – díjat adják át, illetve bolyongtunk a városban.

A Királyi Palotát 1825-ben kezdték el építeni, és habár a lenyűgöző 173 szobás épület nem áll nyitva a nagyközönség számára, a látogatók szabadon barangolhatnak az udvaron és megnézhetik a rendszeres őrségváltást is. Az őrök nagyon kedvesek, lehet velük beszélgetni. 🙂

Az utcák tele voltak már karácsonyi díszítéssel, a karácsonyi vásár pedig zsúfolásig telt meg emberekkel.

Lehetett jégkorcsolyázni, óriáskerékre felülni, tűz mellett melegedni, vásárolni.

Ami számomra kuriózum volt, hogy a különféle édességek mellett (cukorszirupba mártott alma, fánkok, churros, sütemények…) nagy tételben árultak jávorszarvas, rénszarvas és bálna kolbászt, illetve füstölt bálna húst is.

A második napon a „Norsk Folkemuseum” –ba látogattunk el, amely  Bygdøy-ben található. Ez a norvég skanzen. Imádtam. 🙂

A nagy területen lévő “skanzen” felöleli a norvég építészet több száz évét. Fő érdekessége a Gol Stave templom.

Jó pár épületet belülről is meg lehet tekinteni, hogyan készítettek gyertyákat, hogyan sütötték a kenyeret, hogy nézett ki egy gyógyszertár, milyen volt a gyógynövény kert…stb.

A belső kiállításokon pedig a norvég népviselettel, népművészettel, egyházi művészettel lehet megismerkedni.

A harmadik napon egy igazán emlékezetes hajózáson vettünk részt a fjordokban, majd megnéztük a Fram Múzeumot és a Viking Múzeumot.

Norvégia több híres sarki felfedezővel is büszkélkedhet, – a Fram Múzeum Norvégia sarki felfedezéseit, valamint a sarkkutatás történeteit mutatja be. A múzeum ad otthont Norvégia első, sarki felfedezéshez használt vízi járművének, az első hajónak, mely átszelte az észak-nyugati átjárót.

A Fram sarkkutató hajót körbe lehet járni, láthatjuk, hogy éltek és dolgoztak a múlt századi sarkkutatók. A Fram hossza 39 m, szélessége 10 m, merülése 4,6m, súlya 408 tonna.

Sajnos sok minden kimaradt, amit szerettünk volna megnézni, hiszen hétfőn reggel már indultunk is haza…, de minden egyes utazásom megerősít abban, hogy mennyire jó dolog mindig egy picit többet tudni a világról, egy picit többet látni, élményt gyűjteni.

 

Ha tetszett, oszd meg!