Kutyaszánozás Románia
Egyéb,  Kalandra fel

Kutyaszán

Nem emlékszem pontosan, mikor láttam életemben először a Vasakarat című amerikai kalandfilmet, de az biztos, hogy nagyon megfogott és azóta nagyon sokszor láttam már.

Nem lehet, nem tudom megunni…, imádom. 🙂

A film egy maratoni kutyaszánversenyről szól, és azóta szeretettem volna kipróbálni, hogy milyen…, melyre idén februárban lehetőségem adódott.

A cél Csomafalva volt, ahol Parajdi Zoltán és Baróti Botond már várt bennünket. Ők tervezték meg az útvonalat és végig is vezettek rajta.

Amikor megérkeztünk a bázisra, nagyon sok huskyt láttunk, akiket folyamatosan fogtak be a szán elé. Szemmel látható volt, hogy mennyire izgatottak a kutyák, mennyire szeretnének már menni.

Nagyon figyelnek a kutyákra, nagyon fontos, hogy melyik kutya melyik posztra kerül, sőt az is, hogy  milyen kedvük van.

Három szánnal indultunk útnak négyen- először vittek, utána pedig magam vezettem azt.

Természetesen az indulás előtt oktatásban volt részünk, mikor mit kell csinálni, melyik a lassító fék, melyik a vészfék, mikor merre kell dőlni, tehát tényleg korrekt módon elmagyaráztak mindent.

Felhívták a figyelmet, hogy értelemszerűen a kutyák út közben jelölnek, szagot fognak…egyebek – mikor mi a teendő.

Bepakoltunk minden szükséges dolgot a szánba (plédet, ételt, italt) és mikor minden és mindenki a helyén volt, nekiindultunk az útnak.

Gyönyörű szép havas tájon mentünk keresztül, óriás fák, patakok, sziklák mentén – igazi élmény volt.

Maga a szánozás gyorsan elsajátítható a gyakorlatban, de folyamatosan figyelni kell, hiszen voltak jeges részek, voltak bukkanók, éles kanyarok, lejtők.

Nagyon fontos, hogy a szánok között meglegyen a távolság, szépen egymás mögött kell haladni, illetve így a kutyák sem tudnak egymással összeveszni.

Zoliék óvó szeme mindig rajtunk volt, mindig kérdezték, hogy rendben vagyunk –e, többször bevártak bennünket.

Megközelítőleg 18-20 km tettünk meg, a végére nagyon elfáradtam/elfáradtunk, de minden perce megérte.

Szívből ajánlom a szánozást mindenkinek, akár maga hajtaná, akár utasként venne részt, hiszen minden adott- elképesztő élmények, lélegzetelállító táj, fantasztikus emberek. 🙂

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg!