Teaültetvény
Sri Lanka

Tea

Sri Lankán (Nuwara Eliya) láttam életemben először óriási nagy, összefüggő zöld területeket, teaültetvényeket.  A sziget, Kenyát és Indiát megelőzve ma a világ legnagyobb tea exportőre.

Sétálhattunk az ültetvényeken, beszélgethettünk az ott dolgozó asszonyokkal, megleshettük a teaszedés minden mozzanatát.

Az asszonyok igen gyorsan dolgoznak, közben beszélgetnek, énekelek és egy kis pénzért cserébe megengedik, hogy fotót készítsenek róluk.

Úgy néz ki, hogy a földeken dolgozók csak úgy egyszerűen tealeveleket gyűjtenek, de valójában a cserjéknek csak a legfelső zsenge levélkéjét tépik le, naponta több kiló friss hajtást gyűjtenek.

Legjobb a teaültetvényt hegyoldalra telepíteni, ugyanis minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

A teacserje alapvetően Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon – főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik.

De pontosan mi is az a tea?

A tea nevű ital a teacserje szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet, de teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot.

A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás teát inni reggel, élénkítő hatása miatt, de a nap bármely szakában is fogyasztható.

Nagy-Britanniában és Írországban a tea, vagyis tee nem csak az ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják.

Ami még igazán szép volt és egyben a kedvencem is, az a teaültetvények között elpöfögő vonat, ami Nuwara Eliyaból vitt egészen Kandy-ig.

Olyan vonatot kell elképzelni, ami az ültetvények, eukaliptusz erdők, közeli falvak mellett halad el több órán keresztül és mindezt a vonat ajtajából, láb lógatva lehet végignézni. 🙂

Az alábbi linket szeretettel ajánlom mindenkinek! 🙂

 

Ha tetszett, oszd meg!