India – भारत

INDIA NEGYEDIK HÉT

Amikor megérkeztem Chennaiba pár héttel ezelőtt,  nem gondoltam volna, hogy a negyedik héten északon fogok kikötni, pontosabban Delhiben, Agrában és Jaipurban – megcsodálni az arany háromszöget.

Mivel mindenki igen messziről érkezett Indiába, így a munka mellett biztosítanak lehetőséget az utazásra, mi pedig éltünk vele.

Delhi

Négy barátommal vágtunk neki az útnak, az első állomásunk Delhi volt.

Amikor kiértünk a reptérről, ömlött az eső és bokáig érő víz volt az utcákon, szóval Isten hozott Delhiben. 🙂

Reggeli és gyors átöltözés után a nyakunkba vettük a várost, megnéztük a Vörös Erődöt, Lótusz templomot, India kaput, Indira Gandhi múzeumot – majd a végére maradt a kedvencem- Humájun császár síremléke.

Az épületegyüttes világörökségi helyszín, stílusa megegyezik az agrai Taj Mahaléval.

Agra

Másnap busszal utaztunk Agrába. 217 kilométert kb. négy óra alatt tettünk meg és óriási élmény volt.

Nagyon meleg volt, ajtó-ablak nyitva, jobbról – balról felfüggesztett pici ventilátorok, a megállóknál hűtött vizet árultak és vas vödörből árusítottak mindenféle magvakat, természetesen újságpapírba csomagolva – szóval semmi luxus tényleg.

Délután értünk Agrába és egyből a Taj Mahal felé vettük az irányt.

A jegyvásárlás után kaptunk vizet és lábvédő fóliát, majd irány a bejárat.

Biztosítanak széfet a hátizsákoknak, hogy gondtalanul nézhesd meg az épületet, mi mégis szerettük volna magunkkal vinni- abban volt mindenünk, víz, fényképezőgép, kamera – minden, ami kell.

Átvilágították a táskáinkat, ételt nem szabad bevinni – ez eddig teljesen rendben is van, ami viszont érdekesség, hogy könyvet sem…

Kivetették velünk a táskából a könyvet, hogy azt tilos…, majd a túra végén menjünk vissza érte…

A Taj Mahal meseszép – Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, szülés közben elhunyt felesége, Mumtáz Mahal emlékére.

(Itt szeretném finoman megjegyezni, hogy a történet azért nem annyira romantikus, mint amilyennek elsőre látszik… – Sáh Dzsahán sah kicsapongó életet élt, és számos feleséget is tartott….- de mindenesetre az épület lélegzetelállító.)

Jaipur

Késő délután indultunk busszal Agrából Jaipurba, ami azért volt érdekes, mert a busz hálófülkés volt, de leghátul voltak ülések is.

Én hálófülkét kaptam, aminek nagyon örültem, mert soha életemben nem utaztam még ilyennel.

Szerintem a huzatot még soha sem cserélték és tisztítva sem volt, mert elég erős szaga volt, de kibírtam, sőt élmény volt! 🙂

Jaipurig az út több, mint öt órás volt, a szintén hálófülkés barátaim végül nálam kötöttek ki, mert az ő fülkéjük beázott, de így legalább végig beszélgettük az utat és nagyon sokat nevettünk.

Jaipurban három napot töltöttünk, de nekem az volt az utazás csúcspontja.

Minden nap reggeltől estig csak mentünk és mentünk és olyan álomszép helyeken jártunk, hogy elmondani nem tudom.

Az abszolút kedvenc a majmok temploma volt. Kiskunhalasiként ilyet látni….annyira szép volt….!

Mindenhol majmok voltak szabadon, pazar épületek és zöld környezet.

Jaipurban nagyon furcsa volt, hogy egész nap közös fotókat kértek velünk, akármerre mentünk – a majmok templománál is ugyanez volt.

Zuhogó esőben kértek meg, hogy „Miss, please just one photo” – szóval teljesen eláztam…, de annyira kedvesek voltak, hogy nem lehetett nemet mondani. 🙂

Ha tetszett, oszd meg!