Egyéb,  Kolumbia

Magyarország és Kolumbia nagyratörő tervei

 

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. május 11. napján  Budapesten megbeszélést folytatott Juan Manuel Santos kolumbiai elnökkel.

A politikának a végső célja a béke megteremtése és megtartása és aki erre képes az mindig kiérdemli, hogy mi megemeljük a kalapunkat és mi meg is tettük ma ezt az elnök úr előtt.

A Nobel-békedíjas kolumbiai államfőt igazi hősnek nevezte Orbán Viktor és azt mondta, ritkán látogat Magyarországra ilyen izgalmas vezető.
Orbán Viktor szerint Kolumbia számos olyan dolgot csinál, amit mi magyarok is megtanulhatunk, lemásolhatunk, átalakítva, de felhasználhatunk.

A tárgyalásunk rendkívül inspiráló volt, mert megérthettük, hogy Kolumbia, amely persze jóval nagyobb ország, mint Magyarország, nagyratörő terveket kovácsolt a jövőre és mi magyarok is éppen nagy terveket tűztünk ki magunk elé.

Magyarország sokat tanulhat abból, ahogyan megpróbálják a kolumbiai gazdaságot a világ egyik versenyképesebbikévé tenni.

Számos megerősítést és számos inspirációt kaptunk a mai tárgyalások során.

Természetesen konkrét tervekről és szó volt, örömmel fogadtam el az elnök úr meghívását egy kolumbiai látogatásra, ahol mindarról, amit ma beszéltünk a valóságban is megismerhetek.

Fontosnak tartom a közös és kölcsönös elkötelezettségünket a két nép barátsága iránt a fiatalok szintjén.
Mi ösztöndíjprogramokat hirdetünk meg, ennek Kolumbia is része és része lesz a jövőben is.
Nagyszerű, új energiát adó fejlemény, hogy újra nyitottuk a nagykövetségünket Kolumbiában és Kolumbia is megtette ugyanezt.
Ez lehetőséget ad arra, hogy sokkal intenzívebb és erőteljesebb kapcsolat legyen közöttünk.
Összességében a mai nap egy rendkívül sikeres nap volt Magyarország számára.

Kaptunk egy barátot, akinek lesz képviselete Magyarországon, kaptunk egy barátot, melynek hasonló elképzelései vannak a jövőről és kaptunk egy barátot, aki érti, hogy a szomszédos országokkal való együttműködésnek milyen jelentősége lesz majd a jövőben. Most már csak a mi felelősségünk, a magyar kormány felelőssége, hogy ezt a felkínált barátságot elfogadjuk és a felkínált lehetőségekkel éljünk.
Mindent meg is fogok tenni annak érdekében, hogy ez így legyen.

 

Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédét az alábbi linken tekinthetitek meg:

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök beszédét az alábbi linken láthatjátok:

Ha tetszett, oszd meg!